A Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hírei

2013.10.19 13:41

A Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hírei

reformatus02Ebben az évben 2013. szeptember 1-jén hagyományosan ünnepélyes tanévnyitó ünnepség keretén belül indult el a 2013/2014-es tanév iskolánkban. Az ünnepségen Csiszár Ákos esperes- lelkipásztor igehirdetése után Balogh Sándor igazgató nyitotta meg a tanévet.

 

Iskolánkban a nagyvarsányi tagintézményünkkel együtt 28 tanulócsoportban 833 gyerek kezdte meg az új évet. A Kárpát- medencei református közoktatási intézmények idén Beregszászon tartották tanévnyitó istentiszteletüket, melyen Balogh Sándor, Veres Miklós és ifj. Csiszár Ákos képviselték iskolánkat.

A népmese napján

Számos színes programmal indult ez az évünk is, hiszen alsós diákjaink (4. évfolyam) Jónásné Göncz Zsuzsánna szervezésében megtartották a népmese napját, ahol a 4. osztályos tanulók felelevenítettek néhány általuk választott népmesét, melyeket mesemondással, rajzzal és szerepjátékkal tettek közkinccsé, felmutatva bennük irodalmi gyöngyszemeinket. A népmesei délutánra a Kisvárdai Református Gimnázium aulájában került sor, ahol az alsó tagozatos tanulók meséskönyv, fakanálbáb és vármakett kiállítást tekinthettek meg. Az Általános Iskola folyosóján pedig rajzzal illusztrált mesékben gyönyörködhettek a látogatók.

refhirek05

A mesedélután programja a következő volt:
A 4. a osztályból Baglyos Eszter mesélte  el nekünk, A didergő király című verses mesét. Ezt követően a Szorgalmas és a rest lány történetét láthattuk. A  darab végén, a szereplők hangulatos, táncos esküvői mulatságába voltunk hivatalosak. A 4. c osztályból Vörösházi Júlia előadásában hallgathattuk meg, A paraszt meg az ördög című népmesét. Majd A csillagszemű juhász történetén izgulhattunk. Orosz Lilla, a 4.b osztály tanulója elolvasta nekünk, a Három kívánság című magyar népmesét. Legvégül, A rátóti csikótojás kiköltésén szórakozhattunk.

A népmese az olvasás táltos lova. Elrepít a képzelet világába, ahol a szegény is gazdag lehet, a gyenge is győzhet, és az Óperenciás-tengeren túl mindenki megtalálja a boldogságot. Benedek Elekkel mi is valljuk, hogy magyar népmesét kell a gyermekek kezébe adni, mert az a magyar nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé.

Szüreti mulatság

refhirek06

Első ízben rendeztük meg, hagyományteremtő szándékkal, alsó tagozatos gyerekek és szüleik számára a szüreti mulatságot. Az udvar egy kis időre szőlőheggyé alakult csőszkunyhóval, régi szőttesekkel és rég nem használt szüreti eszközökkel díszítve. A vigasságot a kisbíró, Hudák Gábor 3. b. osztályos tanuló nyitotta meg, s a hangulatot pedig a 4.c osztályos néptánc csoportjának bemutatója teremtette meg. A gyerekek hat különböző helyszínen ismerkedhettek meg a szüreti hagyományokhoz kapcsolódó népi játékokkal, táncokkal,  őszi népdalokkal. Ügyességüket is összemérték  diócipelésben, törésben  és célba dobásban. Kézműves foglalkozáson a termés megvédésére dióból csörgőt készítettek. A gyerekek lelkesen csipegették a szőlőszemeket a fürtről, amit ledaráltak és préselés után mustként megkóstoltak. A szüreti vigadalom közös táncházzal zárult, melyen szülők, pedagógusok és gyerekek egyaránt részt vettek.

Zenei világnap

Hagyományteremtő szándékkal, október 1-jén, a Zene világnapja alkalmából iskolánk alsó tagozatos tanulóival, tanítóival „mini” hangversenyt szerveztünk a református templomban. Célunk az volt, hogy a hangszeren tanuló gyermekek közreműködésével olyan zenei hangulatot teremtsünk, amelyből sugárzik a szeretet, s így fejlődik a szépérzék és az empátia. A hangversenyt Bogya-Kis Áron Nagytiszteletű Úr nyitotta meg orgonajátékával. Ezt követően bemutatkozhattak hangszeren tanuló gyermekeink, akik furulya – és fuvolaszóval, hegedűmuzsikával, zongora – és gitárjátékkal varázsolták kellemessé azt a délutáni fél órát, melyre meghívtuk az érdeklődő szülőket, nagyszülőket is. Az egyes zenedarabok között verseket, gondolatokat hallhattunk a zene szépségéről, jótékony hatásáról, csodájáról. A hangverseny zárásaként a Kicsinyek kórusával egy közös éneklésre hívtuk a hangversenyt megtisztelő jelenlévőket.

Mindenki ajkáról egyszerre hangzott fel Babits Mihály jól ismert versrészlete:
Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek!”

refhirek02refhirek04

Köszönjük a következő tanulók közreműködését:
Fazekas Péter 1.a – furulya;
Kovács Dávid 1.a – furulya;
Dienes Boglárka 1.c – furulya;
Fülep Mirella 1.c – hegedű;
Szónok Sára 2.c – gitár;
Révész Benjámin 3.a – hegedű;
Berecz Bíborka 3.b – zongora;
Hegyes Gréta 4.b – fuvola;
Márton Sára 4.b – zongora;
Papp Gergő 4.b – fuvola;
Joó Veronika 4.c – zongora;
Vörösházi Júlia 4.c – zongora;
Fülep Alicia 9.b – hegedű.
Külön köszönet Iklódi Boglárka tanárnőnek a zongorakíséretért.

Gólyázás

Az élet köztudottan egy nagy utazás, melynek állomásai vannak, mégpedig olyanok, melyeket nem lehet elkerülni. Akárhogy is szeretnénk elfutni, valahogy mindig túl kell esnünk rajta, még ha nehéz is, még ha meg is kell kicsit hunyászkodnunk, még ha tűrnünk is kell miatta. Nincs másik útvonal, nincs kerülőút sem, egy út van csak: előre. Ilyen állomás az ember életében a gólyázás. Ahhoz, hogy egy közösség tagja légy, nem elég a jelenléted, tenned is kell azért, hogy befogadjanak. Főként, ha egy olyan közösséghez szeretnél tartozni, mint a kollégium. Tizenkettedikeseink évről évre vidám, játékos feladatokkal avatják fel a lelkes újoncokat, akik a feladatok végén esküvel is megpecsételik döntésüket. Az est méltó zárásaként pedig egy felejthetetlen bulival ünnepeljük meg kis csapatunk bővülését.

refhirek01refhirek03

Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. A közös élmények (legyen az vidám vagy éppen szomorú), az együtt töltött percek és a tudat, hogy bármikor, bármiben számíthatunk egymásra: ezek kovácsolnak közösségé minket. Remélem, a mindig újak is felfedezik majd ezt az érzést és megtapasztalják az összetartást kicsiny, ám annál családiasabb kollégiumunkban. A gólyaavató nemcsak a kollégiumban, hanem iskolánk 9-es tanulói és osztályfőnökei körében is lezajlott. A 10. évfolyam (Ragányné Mozga Anikó és Lakatos Krisztián osztályfőnökök) segítségével vicces, játékos feladatokkal avatták fel az újakat egy jó hangulatú délután keretében.

Művészeti-irodalmi sikerek

Különböző versenyekből idén sem lesz hiány. Tanulóink meg tudják mérettetni magukat, meg tudják mutatni képességeiket.
Az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében a Várday István Városi Könyvtár által meghirdetett „Én és a nagyapám/nagymamám” rajzpályázatra beérkezett több mint kétszáz alkotásból iskolánk tanulói szép eredményeket értek el:
Ihnat Vivien 2. b - I. helyezett. Felkészítő tanító: Kőrizsné Koi Beáta.
Százvai Dóra 2. a - III. helyezett. Felkészítő tanító: Dobos B. Józsefné.
Pataki Márk 8. a - I. helyezett.
Szabó Boglárka 6. a - III. helyezett.
Bacskai Bence 6. a - Különdíj.
Felkészítő tanáruk: Jánvári Nikoletta.

Ugyanezen rendezvény keretében meghirdetett „Szerelmes versek” szavalóversenyen Szilágyi Katalin 9. b osztályos tanuló II. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Veres Miklós.

Gratulálunk a szép eredményekhez a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak!

Borbélyné Péter Zsófia

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode